Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Κουζίνα του Γέρμα Καστοριάς: Η Τραχανόπιτα.

 

    Οι χρυσοχέρες νοικοκυρές τού Γέρμα Καστοριάς φημίζονται σε όλη τη γύρω περιοχή τού χωριού τους για τις πεντανόστιμες πίτες που φτιάχνουν. Γνωστότερες απ' τις πίτες αυτές είναι οι τσουκνιδόπιτες, οι πρασόπιτες, οι κολοκυθόπιτες και οι τραχανόπιτες. Ακολούθως παρουσιάζεται η γερμανιώτικη συνταγή για την παρασκευή της τραχανόπιτας.

1) Υλικά παρασκευής τραχανόπιτας:

α) 250 γραμμάρια γερμανιώτικος τραχανάς, “πνιγμένος” με γάλα από αιγοπρόβατα που βοσκούν σε ασβεστολιθικά βουνά του χωριού !

β) 3 κουταλιές εκλεκτό ελαιόλαδο λίμνης Πολύφυτου Σερβίων Κοζάνης.

γ) Ζάχαρη, επιθυμητή ποσότητα.

δ) Αλάτι, ανάλογη ποσότητα.

ε) Μέλι βελανιδιάς γερμανιώτικο, επιθυμητή ποσότητα.

2) Εκτέλεση συνταγής:

    Βράζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα 1,5 λίτρο νερό, περίπου. Ρίχνουμε μέσα το ανάλογο λάδι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τον τραχανά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να βράσει καλά ο τραχανάς. Παίρνουμε ένα κατάλληλο ταψί και αλείφουμε το εσωτερικό του με λίγο ελαιόλαδο. Αδειάζουμε στο ταψί τον βρασμένο τραχανά, επιπεδώνουμε την επιφάνειά του και τη χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε ανάλογα “φιλιά” (τεμάχια). Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε τον τραχανά στους 180 βαθμούς, επί 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του. Κατόπιν βγάζουμε το ταψί απ' τον φούρνο, παίρνουμε με μία σπάτουλα μαγειρικής τα “φιλιά” του τραχανά και τα σερβίρουμε ως απολαυστικό έδεσμα. Εάν θέλουμε να καταναλώσουμε ή να προσφέρουμε σε καλεσμένους τα φιλιά τού τραχανά ως τοπικό γλύκισμα, ρίχνουμε επάνω τους μία κουταλιά γερμανιώτικο μέλι.

Καλή σας όρεξη.

Σημείωση. “ Το φιλί” = τεμάχιο πίτας, φρούτου κ.ά., ίσως λέξη ομόρριζη με τη λέξη φιλέτο.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου