Την παλαιά εποχή και μέχρι το έτος 1960 περίπου, στον Γέρμα Καστοριάς, όπως βεβαίως και σε ολόκληρη την Ελλάδα, επικρατούσε μεγάλη φτώχεια. Οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι τού χωριού μάλωναν τότε διαρκώς μεταξύ τους, κυρίως για τα βοσκοτόπια των αιγοπροβάτων και τα ποτίσματα των αγρών τους, αλληλομηνύονταν δε πολύ συχνά και πήγαιναν στο Ειρηνοδικείο τής Κλεισούρας για να επιλύσουν τις ασήμαντες διαφορές τους. Μερικοί όμως απ' αυτούς τους χωρικούς, οι πιο μοχθηροί, δεν ικανοποιούνταν απ' τις αλληλομηνύσεις και για να τιμωρήσουν τον αντίδικό τους εύρισκαν απίθανους κι ευφάνταστους τρόπους “εκδίκησης”. Οι ηλικιωμένοι Γερμανιώτες θυμούνται μέχρι σήμερα αρκετές τέτοιες ευτράπελες ιστορίες “εκδίκησης” και τις διηγούνται χάριν ευθυμίας στα καφενεία τού χωριού τους. Μιά τέτοια ιστορία είναι και η παρακάτω.
Κάποτε, κατά τη δεκαετία του 1940, ο βοσκός Τζ. καυγάδισε για τα βοσκοτόπια τής περιοχής Κρανιάς με τους εξαδέλφους κτηνοτρόφους Σ. Επάνω στον καυγά τους οι εξάδελφοι Σ. ξυλοκόπησαν τον Τζ.. Τότε αυτός αποφάσισε να τους τιμωρήσει, χωρίς όμως να γίνει αντιληπτός. Και τι σκέφτηκε ο αφιλότιμος! Γνώριζε, ότι τα πρόβατα ενός κοπαδιού στο γειτονικό Κωσταράζι είχαν τη φοβερή μολυσματική ασθένεια “παρμάρα” και γι' αυτό βρίσκονταν απομονωμένα (σε καραντίνα). Μετέβη λοιπόν κρυφά στην “αλατσιά” τού άρρωστου κοπαδιού, μάζεψε απ' εκεί μολυσμένο αλάτι και κατόπιν πήγε κρυφά και το έριξε στην “αλατσιά” των εξαδέλφων Σ., για να το φάνε και τα δικά τους πρόβατα και να μολυνθούν κι αυτά. Όπως κι έγινε...
Λεξιλόγιο
“Παρμάρα” (Λοιμώδης αγαλαξία – μυκοπλάσμωση): Μολυσματική ζωονόσος που μειώνει τη γαλακτοπαραγωγή των αιγοπροβάτων και ζημιώνει έτσι πάρα πολύ τον κτηνοτρόφο ιδιοκτήτη τους.
“Αλατσιά” : Οι μεγάλες επίπεδες πέτρες επί των οποίων οι κτηνοτρόφοι σκορπούν το απαραίτητο αλάτι για να το φάνε τα αιγοπρόβατά τους.
Γ.Τ.Α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου