Φωτ. 1) Τρυφερά κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους. |
1)
Έβγαζε κι έπαιρνε απ’ το μπαχτσέ (: λαχανόκηπο)
τού σπιτιού της 8 – 10 φρέσκα κρεμμυδάκια (φωτ. 1).
2)
Τα έπλενε καλά κι έκοβε τις τρυφερές ουρές (:τα φύλλα)
τους σε μικρά κομματάκια (φωτ. 2).
3)
Έριχνε λίγο λάδι σε μια κατσαρόλα ή σε ένα
τηγάνι, έβαζε εκεί μέσα και τα κομμένα φύλλα των κρεμμυδιών (μόνο τα φύλλα) και
τα τσιγάριζε 3 – 4 λεπτά. Αλάτι δεν έριχνε.
4)
Έπαιρνε απ’ το ξύλινο καδί του μαγειρειού της
μισή “πλαστρίνα τυρί” (: 200 – 300 γραμμάρια τυριού) (φωτ. 3), την τεμάχιζε (φωτ. 4), έριχνε τα
κομματάκια της μέσα στην κατσαρόλα με τα κρεμμυδάκια και τα τσιγάριζε όλα μαζί
επί 2 – 3 λεπτά, ώσπου να γίνουν μία παχύρευστη μάζα, το νόστιμο "τυροκρόμμ’δο" (φωτ. 5). Κατόπιν έβαζε το "τυροκρόμμ’δο" στον “τράπεζο” (: χαμηλό στρόγγυλο
τραπέζι) (φωτ. 6) και το έτρωγε όλη η οικογένεια .
(Γ.Τ.Α.).
(Γ.Τ.Α.).
Φωτ. 2) Κομμένα φύλλα κρεμμυδιών. |
Φωτ. 3) "Μισή πλαστρίνα τυρί" |
Φωτ. 4) Το τυρί τεμαχισμένο. |
Φωτ. 5) Τσιγάρισμα κρεμμυδόφυλλων και τυριού. |
Φωτ. 6) Το νόστιμο "τυροκρόμμ'δο" |
Παλιά "πιατοθήκη" στο Λαογραφικό Μουσείο του Γέρμα. Φωτ. του Δ. Παπατζήμου. |
Ο Γέρμας. |
¨Αγγειά" (: μαγειρικά σκεύη) στο Λαογραφικό Μουσείο του Γέρμα. Φωτ. του Δημ. Παπατζήμου. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου