Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Έκθεση για την 28η Οκτωβρίου 1940 του Γερμανιώτη μαθητή Δημοτικού Σχολείου Γιάννη Γ. Προδαφίκα (1977 – 2019).

 Θέμα:  Ένα γράμμα στα Ελληνόπουλα που πολέμησαν στα ελληνοαλβανικά σύνορα. 


 Θεσσαλονίκη 19 Οκτωβρίου 1987.

    Αγαπητά Ελληνόπουλα,  

    Ποτέ δεν φαντάστηκα σε ποιό σημείο αντοχής μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος όταν αγωνίζεται για την πατρίδα.

Απευθύνομαι σ' εσάς, που προσπαθήσατε να ελευθερώσετε την πατρίδα μας πολεμώντας γενναία στα ελληνοαλβανικά σύνορα, χωρίς ύπνο, ούτε μια μπουκιά ψωμί στο στόμα και πεθαμένοι απ' την κούραση. Πόσα και πόσα τραβήξατε μέσα στο κρύο και στο χιόνι, πάνω στα ψηλά βουνά όπως η πίνδος ! .Πολλοί από σας αφήσατε την τελευταία πνοή από πείνα, από κρυοπαγήματα και άλλες αρρώστιες ή από βόλια εχθρικά.

    Όμως η χειρότερη αρρώστια ήταν η γάγγραινα, που έπαιρνε στο δρόμο της τους γενναίους πολεμιστές και που μόνο με το κόψιμο του χεριού ή του ποδιού γλύτωναν. Σας φαντάζομαι να βαδίζετε παράξενα μέσα στο χιόνι, κουκουλωμένοι με τη χλαίνη και να παίρνετε χίλιες προφυλάξεις για να μη σας πάρουν είδηση οι εχθροί, προσπαθώντας να τους αιφνιδιάσετε. Σας ακούω να φωνάζετε “αέρα” σε επίθεση. Οι νικηφόροι αγώνες σας μας γεμίζουν συγκίνηση και ενθοσιασμό. Αισθάνομαι εθνική υπερηφάνεια για τα κατορθώματά σας. Σωστά είπαν τότε: ”Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες”.

Θα σας θυμόμαστε πάντα και θα τιμούμε εσάς που αγωνιστήκατε για την πατρίδα και την ελευθερία μας.

Γιάννης Γ. Προδαφίκας.

Σημείωση.

Ο αείμνηστος Γιάννης Γ. Προδαφίκας (1977 – 2019) ήταν ένας φέρελπις Γερμανιώτης νέος, αξιολάτρευτος και πολύ αγαπητός στους συγγενείς, τους φίλους και τους γνωστούς του. Γεννήθηκε στη όμορφη Φλώρινα κι έζησε εκεί ευτυχισμένα παιδικά κι εφηβικά χρόνια. Αργότερα μετακόμισε με την πατρική του οικογένεια στη Θεσσαλονίκη. Ευρισκόμενος στη συμπρωτεύουσα ασθένησε σοβαρά και γι' αυτό επέστρεψε με τους γονείς του κι εγκαταστάθηκε στο αγαπημένο του χωριό, τον Γέρμα Καστοριάς, όπου ύστερα από μερικά χρόνια απεβίωσε κι ετάφη. Εις ανάμνησή του δημοσιεύεται ακολούθως μία αξιοπρόσεκτη μαθητική έκθεσή του (: Σκέφτομαι και Γράφω), που είχε γράψει στις 19 Οκτωβρίου 1987, σε ηλικία 10 ετών !



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου