Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Εύθυμο ιστόρημα παλαιών Γερμανιωτών: “Το λινγκέρι του Πούρλιαρη”.

Χαριτωμένο γαϊδουράκι.
Η φωτογραφία ελήφθη απ' το διαδίκτυο.

Την παλιά εποχή και μέχρι το έτος 1965, περίπου, επικρατούσε στην πατρίδα μας η ανέχεια και η πενία. Οι περισσότεροι κάτοικοί της διέμεναν τότε σε κωμοπόλεις και χωριά, ήταν δε στην πλειονότητά τους άποροι αγρότες (: γεωργοί και κτηνοτρόφοι), που “έβγαζαν με δυσκολία το ψωμί τους”. Τα σπίτια αυτών των αγροτών ήταν μικρά και πτωχικά, και σε πολλές περιπτώσεις συστέγαζαν σε διπλανούς χώρους ανθρώπους και ζώα, που αναπόφευκτα συγχρωτίζονταν.
Οι αναφερόμενοι βιοπαλαιστές αγρότες αντιλαμβάνονταν πλήρως τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονταν, όμως δεν δυσανασχετούσαν γι' αυτήν (τη δύσκολη κατάσταση), αλλ' απεναντίας την περιέπαιζαν λέγοντας διάφορες ευτράπελες ιστορίες, όπως η παρακάτω:
Το ερειπωμένο αγροτόσπιτο του αείμνηστου
Κωστάκη Κυρατζή στον Γέρμα.
Ζούσε κάποτε στο φτωχικό σπίτι ενός μικρού χωριού μια χήρα γυναίκα με το κοριτσάκι της. Η γυναίκα αυτή είχε και συντηρούσε σε διπλανό στάβλο του σπιτιού της μία γαϊδούρα με το αρσενικό πουλάρι της, που το έλεγαν Πούρλιαρη (!) (< ο Πούλαρης).
Κάποια ημέρα, η εν λόγω γυναίκα έβαλε στο τσουκάλι της φασόλια για να βράσουν και κατόπιν πήγε να δουλέψει σε ένα κοντινό κτήμα. Πριν φύγει όμως από το σπίτι είπε στην κόρη της να προσέχει το φαγητό, και όταν αυτό βράσει να το βγάλει απ' το τσουκάλι για να μην καεί.
Πέρασαν δυο - τρεις ώρες, έβρασε το φαγητό κι αμέσως η κόρη βγήκε από το σπίτι και φώναξε δυνατά στη μητέρα της:
-  Αμόρ' μάννα, το φαγητό έβρασε, πού να το κενώσω (= να το αδειάσω);
-  Στου πούρλιαρη το λιγκέρι (= το βαθύ ορειχάλκινο “πιάτο”)!, απάντησε η μητέρα της...

Παρατήρηση. Απ' το ίδιο και μοναδικό τους πιάτο, το “λιγκέρ'”, έτρωγαν τότε άνθρωποι και ζώα.

Σημείωση. Στα χρόνια εκείνα, όλοι οι Γερμανιώτες γνώριζαν το παρατιθέμενο εύθυμο ιστόρημα και γι΄αυτό, όταν έβλεπαν κάποιο παλιό ή άπλυτο πιάτο, έλεγαν στη γυναίκα τού σπιτιού την παροιμιακή φράση: “Αυτό είναι σαν τ' πούρλιαρ' το λινγκέρ'”.

Καταγραφή Γ.Τ.Α. 3-5-2018.

Η φωτογραφία ελήφθη απ' το διαδίκτυο.

Το αγροτόσπιτο του αείμνηστου
Κώτσιου Τσιαχτσήρα στον Γέρμα.



Η φωτογραφία ελήφθη απ' το διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου