Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Λαϊκό ιστόρημα από τον Γέρμα Καστοριάς: “Ο ήλιος, η μάνα του και τα κόκκινα σύννεφα”.


Ανατολή του ήλιου στην Καστοριά.
Αρκετές φορές, την ώρα που βασιλεύει ο ήλιος, τα σύννεφα που τον περιβάλλουν αποκτούν ένα υπέροχο ερυθρωπό χρώμα. Αυτό το φυσικό φαινόμενο προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση και εύλογα προκαλεί το θαυμασμό όσων το αντικρύζουν.
Στον Γέρμα Καστοριάς παλαιότερα (και τώρα;), τα μικρά παιδιά, όταν έβλεπαν τα σύννεφα να βάφονται κόκκινα, απορούσαν και ζητούσαν απ' τη μητέρα τους να τους εξηγήσει την αιτία του φαινομένου. Και τότε αυτή διηγείτο την παρακάτω παράξενη και συγκινητική “ιστορία”:
“Ο ήλιος ταξιδεύει καθημερινά στον ουρανό για να φωτίσει και να ζεστάνει όλον τον κόσμο. Όταν σώνεται η ημέρα, γυρίζει κατάκοπος στο σπίτι του, τρώει το φαΐ που του έχει ήδη μαγειρέψει η μάνα του και κατόπιν κοιμάται. Μερικές φορές όμως δεν βρίσκει έτοιμο το φαγητό του, και γι' αυτό οργίζεται πολύ, παραλογίζεται, σφάζει τη μάνα του (!) και το αθώο αίμα της χύνεται στον ουρανό και βάφει κόκκινα τα σύννεφα”. Κατόπιν ο ήλιος πέφτει στο στρώμα του να κοιμηθεί και τότε ο Θεός φυσάει δυνατά, διώχνει τα κόκκινα σύννεφα και ανασταίνει τη μάνα του ήλιου”.
Οι Γερμανιώτες της παλαιάς εποχής που γνώριζαν αυτό το περίεργο και σκληρό ιστόρημα, όταν έβλεπαν στη Δύση κόκκινα σύννεφα έλεγαν με λυπητερό ύφος: “Πάλι ο ήλιος έσφαξε τη μάνα του”. Στα χρόνια εκείνα επίσης, οι πτωχές μητέρες έλεγαν με πόνο και θυμό στα πεινασμένα παιδιά τους που γκρίνιαζαν συνεχώς και ζητούσαν φορτικά ψωμί : “Μην κάνεις σαν τον ήλιο που έσφαξε τη μάνα του (!)”.
Γ.Τ.Α.

Ηλιοβασίλεμα, θέα απ' τον κάμπο της Κορησού.


Ο Γέρμας Καστοριάς.

Σύνθεση Γ.Τ.Α.


Γ.Τ.Α., σκίτσο εκ του φυσικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου