Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Η μελισσοκομία στον Γέρμα Καστοριάς

Ετικέτα συσκευασίας ανθόμελου του Γέρμα.
Το χωριό “Ο Γέρμας” Καστοριάς είναι κτισμένο μέσα σε μία ειδυλλιακή κοιλάδα, η οποία διαθέτει άφθονα τρεχούμενα νερά κι έχει πλούσια βλάστηση που περιλαμβάνει αναρίθμητα δέντρα και θάμνους, λοιπά φυτά και αγριολούλουδα. Τα εν λόγω δένδρα κι αγριολούλουδα προσελκύουν κατά την εποχή της ανθοφορίας τους πολλά σμήνη άγριων και “ήμερων” μελισσών, τα οποία συλλέγουν το νέκταρ των ανθέων τους και παράγουν το περίφημο και περιζήτητο ανθόμελο του Γέρμα.
Τα προαναφερόμενα άγρια μελίσσια “φωλιάζουν” ανέκαθεν, αποθηκεύουν το μέλι τους και διαχειμάζουν σε κουφάλες γέρικων δέντρων και σε σχισμές και κοιλώματα των μεγάλων βράχων του όρους “Μελίσσι”. Τα μελίσσια αυτά ήταν και είναι γνωστά και πολύ συμπαθητικά στους αγρότες του Γέρμα. Η βουερή κι ελκυστική παρουσία τους στις εξοχές του χωριού παρακίνησε και ώθησε παλαιότερα και ωθεί και τώρα αρκετούς Γερμανιώτες ν’ ασχοληθούν ερασιτεχνικά αλλά κι επιτυχώς με τη μελισσοκομία.
Δύο κυψέλες μελισσών του κ. Κώστα Τ. Αλεξίου
στον Γέρμα Καστοριάς.
Οι πιο παλιοί μελισσοκόμοι του Γέρμα, της χρονικής περιόδου 1890 – 1970 περίπου, ήταν, εξ όσων γνωρίζουμε, οι εξής: Ο Κωνσταντίνος Τζιούλας – Παπαϊωάννου και ο εγγονός του Νικόλας, ο Παντελής Τάσιος, ο Χρυσόστομος Βραγγαλής, ο Αχιλλέας Γκίνος, και ο Χρυσόστομος Δόβας. Σημερινοί μελισσοκόμοι του χωριού είναι οι: Νίκος Γ. Τάσιος, Χρυσόστομος Δ. Δόβας, Κώστας Γ. Τάσιος, Μάρκος Λ. Κοντσιώτης, Κώστας Ευαγγ. Έξαρχος, Κώστας Τ. Αλεξίου, Λάζαρος Δ. Κοντσιώτης και ίσως μερικοί ακόμη.
Κλείνοντας τη σύντομη αναφορά μας στη μελισσοκομία του Γέρμα σημειώνουμε και τονίζουμε, ότι το παραγόμενο ανθόμελο του χωριού είναι άριστης ποιότητας και πολύ υγιεινό, διότι προέρχεται κυρίως από τα εκλεκτά μελισσοκομικά φυτά κι αγριολούλουδα, παρούλι (ή παλιούρι), “μυτιρίνα” (: είδος μυρωδάτης ρίγανης), τσάι του βουνού, λάβδανο, καθώς και από εύοσμα και μελίρρυτα άνθη δέντρων και θάμνων τής περιοχής του, που δεν ραντίστηκαν - ραντίζονται με φυτοφάρμακα.
Γιώργος Τ. Αλεξίου
Βλέπε σχετικώς: http://kepegerma.blogspot.gr/2013/08/blog-post_26.html

ΕΠΙΜΕΤΡΟ
Ποίημα Θεοκρίτου (περ. 315 – 260 π.Χ.).
Κηριοκλέπτης (: αυτός που κλέβει κηρήθρες)
Του έρωτα που έκλεβε μέλι απ’ την κηρήθρα
κακιά μέλισσα τσίμπησε τα ακροδάχτυλά του
κι εκείνος πόνο ένιωσε, τα χέρια του φυσούσε
τη γη χτυπώντας πέταξε και φεύγει στους αιθέρες.
Στην Αφροδίτη έδειξε το τραύμα και της λέει:
"Θεριό μικρό η μέλισσα, κακό μεγάλο κάνει"
κι η μάνα του εγέλασε κι είπε: "ίδιοι δεν είστε;
κι εσύ μικρός, μα πλήγματα μεγάλα καταφέρνεις"

(Έμμετρη απόδοση της Δέσποινας Πατεράκη)


 Ο Γέρμας Καστοριάς.

Άγριο σμήνος μελισσών σε κουφάλα δένδρου.

Παλαιό κοφίνι σμήνους μελισσών.

Ανθισμένο "παρούλι" στον Γέρμα.  Απ' αυτό το φυτό
παράγεται το περιζήτητο ξανθόχρωμο μέλι του Γέρμα


Το μελισσοκομικό φυτό μυτιρίνα (είδος ρίγανης).


Ανθισμένο λάβδανο στο βουνό Πάσχος του Γέρμα.

Μέλισσα και άνθος λάβδανου.
Σύνθεση του Γ.Τ.Α.

Το περίφημο "τσάι του βουνού", του Γέρμα.

Φθινοπωρινά κυκλάμινα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου