Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Ο αυτοδίδακτος ζωγράφος Γιάννης Κοσ. Τσαχτσίρας.

Ο λαϊκός καλλιτέχνης Γιάννης Τσαχτσίρας.

Ο αυτοδίδακτος κι ερασιτέχνης ξυλογλύπτης και ζωγράφος – αγιογράφος Γιάννης Κοσ. Τσαχτσίρας γεννήθηκε στον Γέρμα Καστοριάς το έτος 1957. Κατά την παιδική και νεανική του ηλικία απασχολήθηκε στο χωριό του με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Αργότερα και μετά τη στρατιωτική του θητεία εγκαταστάθηκε στην πόλη Καστοριά κι εργάστηκε ως βοηθός οικοδόμου.
Ο αναφερόμενος γνωστός και λίαν αγαπητός στους Καστοριανούς Γιάννης ασχολείται κατά τον ελεύθερο χρόνο του με τη φιλοτέχνηση βυζαντινότροπων εικόνων. Συγκεκριμένα, σκαλίζει με δεξιοτεχνία επάνω σε χοντρές ξύλινες πλάκες μορφές αγίων μας και τις χρωματίζει αναλόγως. Αυτές οι ιδιότυπες εικόνες κεντρίζουν το σχετικό ενδιαφέρον όσων τις βλέπουν και προκαλούν το θαυμασμό αυτών για το ταλέντο του δημιουργού τους.
Μερικές απ' τις εν λόγω εικόνες είναι αναρτημένες σε ναούς της Καστοριάς, ενώ αρκετές άλλες βρίσκονται σε οικίες γνωστών και φίλων του Γιάννη.
Εικόνα του αγίου Μηνά,
έργο του Γιάννη Τσαχτσίρα.
 Κλείνοντας τη σύντομη αναφορά στον αγαπητό Γιάννη, τον ευχόμαστε όλοι οι συγχωριανοί του, να είναι πάντα υγιής και να τον χαρίζει ο Θεός δύναμη, ώστε να φιλοτεχνεί και στο μέλλον ανάλογες εικόνες.

Ο Γέρμας Καστοριάς, το χωριό του Γιάννη Τσαχτσίρα.



Ο Γιάννης Τσαχτσίρας
με δύο εικόνες στα χέρια του.


Εικόνα της αγίας Θεοδώρας,
έργο του Γιάννη Τσαχτσίρα.

Η πανέμορφη πόλη Καστοριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου