Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Το “σμάδ΄” {: το σημάδι}. Εύθυμο ιστόρημα απ' τον Γέρμα Καστοριάς.


Κατά την περίοδο της “Ανταρτοκρατίας” (έτη 1942 – 1949), η ζωή στον Γέρμα Καστοριάς ήταν πολύ δύσκολη. Οι ερυθροί αντάρτες που βρίσκονταν στο χωριό ζητούσαν από τους δεινοπαθούντες κατοίκους του συνεχώς κι επιτακτικά κι έπαιρναν “με το έτσι θέλω” τρόφιμα (κυρίως ψωμί και τυρί), καθώς και αιγοπρόβατα για το κρέας τους.
Στα χρόνια εκείνα, όπως ακριβώς και στα προηγούμενα, καθώς και στα επόμενα μέχρι τη δεκαετία του 1960, οι κτηνοτρόφοι του Γέρμα έσμιγαν (συνένωναν) την Άνοιξη, ανά δύο - τρεις, τα μικρά κοπάδια των αιγοπροβάτων τους και τα βοσκούσαν οι ίδιοι εναλλάξ και με τη σειρά μέχρι το Φθινόπωρο. Τα πρόβατα τού κάθε ιδιοκτήτη στο σμιγμένο κοπάδι είχαν στο αυτί τους ένα ιδιαίτερο κόψιμο, το λεγόμενο “σμάδ'” (: σημάδι), για να ξεχωρίζουν και διακρίνονται απ' τα πρόβατα του άλλου ιδιοκτήτη.
 Μια χρονιά της αναφερόμενης περιόδου έσμιξαν τα πρόβατά τους δύο πρώτοι εξάδελφοι, ο Θανάσης που ήταν εθνικόφρων και ο Νικόλας που ήταν “κόκκινος”, οπαδός του Ζαχαριάδη. Κάποιο πρωινό αυτής της χρονιάς που βοσκούσε τα σμιγμένα πρόβατα ο Θανάσης εμφανίστηκαν ξαφνικά μπροστά του δύο οπλισμένοι αντάρτες και ζήτησαν να μάθουν ποιο ήταν το “σημάδι” του δικού του κοπαδιού και ποιο το “σημάδι” των προβάτων του εξαδέλφου του. Ο Θανάσης τους έδειξε τα “σημάδια” αναγνώρισης των ζώων και τότε αυτοί ξεχώρισαν και πήραν 5 – 6 πρόβατα μόνο απ' το δικό του κοπάδι.
 Το ίδιο έγινε άλλες 2 - 3 φορές, πήραν δηλαδή οι “συναγωνιστές” πρόβατα μόνο απ' το δικό του κοπάδι και όχι από το κοπάδι του ερυθρού εξαδέλφου του. Το γεγονός αυτό εξόργισε τον Θανάση, σκέφτηκε πονηρά κι έκανε το εξής. Όταν κάποια ημέρα ήρθαν πάλι εντεταλμένοι αντάρτες και ζήτησαν να τους δείξει τα σημάδια των δύο σμιγμένων κοπαδιών, αυτός τους υπέδειξε επίτηδες το “σημάδι” του κοπαδιού του ως “σημάδι” των προβάτων του εξαδέλφου του, και αντιθέτως. Κατόπιν τούτου οι αντάρτες πήραν μερικά πρόβατα του Νικόλα, νομίζοντας ότι πρόκειται για ζώα του Θανάση !
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας που πήγε ο Νικόλας στο κοπάδι για να αρμέξει, πληροφορήθηκε ότι οι αντάρτες πήραν 5 - 6 απ' τα πρόβατά του, έγινε έξω φρενών και φώναξε;
- Απ' το κοπάδι μου πήραν οι σύντροφοί μου πρόβατα;
- Αμ τι, πάντα απ΄ το κοπάδι μου θα παίρνουν; του είπε γελώντας ο εξάδελφός του Θανάσης.
    Σημείωση. Η ιστοριούλα είναι αληθινή, αλλά τα ονόματα των κτηνοτρόφων όχι.

    Γ.Τ.Α.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου