Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου στον Γέρμα Καστοριάς (έτ. 1965)

Εικ. 1. Ο ιερός ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, Γέρμα.
    Οι ευσεβείς κάτοικοι του Γέρμα Καστοριάς ανήγειραν, περί το έτος 1965, έναν εξοχικό ναό στην όμορφη περιοχή «Μπίλια» του χωριού τους. Η πρωτοβουλία ανέγερσής του ήταν του αείμνηστου Γιώργου Ν. Τάσιου, ενώ το κτήμα επί του οποίου θεμελιώθηκε ανήκε στον αείμνηστο ευσεβή Γερμανιώτη Δημητράκη Μπουζιάνη, που το είχε δωρήσει γι' αυτόν τον σκοπό στην ενορία του Γέρμα. Οι πρώτες σχετικές δαπάνες καταβλήθηκαν από τους Ελληνοαμερικανούς αδελφούς Άγγελο και Νίκο Παπαλάμπρο, τον Ελληνοαμερικανό Αθανάσιο Ζυγούρα, τον δάσκαλο Αγγελή Αγγελή, τον ιεροψάλτη Ιωάννη Κοντσιώτη κ. ά.
    Ο γράφων Γιώργος Αλεξίου θυμάται αρκετά καλά, όντας 13ετής τότε, την ανέγερση του υπόψη ιερού ναού από τον Γερμανιώτη μάστορα Κότσιο Τσαχτσίρα και τον γιο του Χρίστο. Θυμάται επίσης την παρακάτω συμβουλή - προτροπή του παλαιού Γυμνασιάρχη και συγγραφέα Χρίστου Γεωργίου († 1970) προς τους συγχωριανούς του, που τη διατύπωσε το καλοκαίρι του 1965 στην πλατεία του Γέρμα: «Καλά κάνετε και κτίζετε νέα εκκλησία στο χωριό μας, πρωτίστως όμως πρέπει να κτίζουμε όλοι εκκλησία στις καρδιές μας».
Εικ. 2. Η πρόσοψη του ιερού ναού.
   Ο εξεταζόμενος ναός του Αγίου Κωνσταντίνου εορτάζει κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου, οπότε και γίνεται εντός του πανηγυρική Θεία Λειτουργία, με τη συμμετοχή πολλών Γερμανιωτών.
   Ακολούθως παρουσιάζονται φωτογραφίες του αναφερόμενου ναού, καθώς και των ιερών εικόνων του, μαζί με τα ονόματα των αγιογράφων και των αείμνηστων αφιερωτών τους.
Εικ. 1. Ο ιερός ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, ρυθμού Μονόκλιτης Σταυρόσχημης Βασιλικής.
Εικ. 2. Η πρόσοψη του ιερού ναού.
Εικ. 3. Το τέμπλο του ναού.
Εικ. 4. Ο Ιησούς Χριστός ως Μέγας Αρχιερεύς, στο καταπέτασμα της Ωραίας Πύλης. Έργο των αγιογράφων Βασιλείου Γούναρη και Κ. Ν. Χατζοπούλου. Κοζάνη 1971.
Εικ. 3. Το τέμπλο του Αγίου Κωνσταντίνου.
Εικ. 5. Ο Ιησούς Χριστός ως Διδάσκαλος. Αγιογραφία του Ν. Π. Γεωργιάδη. Αφιέρωμα Αικατερίνης Τζιώνη, εις μνήμην του συζύγου της Γεωργίου.
Εικ. 6. Η Παναγία Οδηγήτρια. Έργο Ν. Π. Γεωργιάδη. Αφιέρωμα Αναστασίας Αγγελή, εις μνήμην του συζύγου της Αγγελή.
Εικ. 7. Ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος. Αφιέρωμα Ασπασίας Προδαφίκα, εις μνήμην του συζύγου της Ιωάννου.
Εικ. 8. Οι άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη, πάτρωνες του ναού. Αφιέρωμα Ιωάννου και Μαρίας Κοντσιώτη.
Εικ. 9. Ο άγιος Αθανάσιος. Έργο Ν. Π. Γεωργιάδη. Αφιέρωμα Σεβαστής Καραδήμου, εις μνήμην του συζύγου της Αθανασίου.
Εικ. 10. Ο άγιος Στυλιανός, προστάτης των νηπίων. Έργο των αγιογράφων Κ. Τσιλσαβίδη και Γ. Δοξοπούλου. Αφιέρωμα Μιχάλη Αγγελή, εις μνήμην του πατρός του Στυλιανού.

Εικ. 4. Ο Ιησούς Χριστός
ως Μέγας Αρχιερεύς.
 Εικ. 11. Γερμανιώτης προσκυνητής στο ναό του Αγίου Κωνσταντίνου.


Εικ. 5. Ο Χριστός ως Διδάσκαλος.

Εικ. 6. Η Παναγία Οδηγήτρια
 
Εικ. 7. Ο άγιος  Ιωάννης Πρόδρομος.


Εικ. 8. Οι άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη.

Εικ. 9. Ο άγιος Αθανάσιος.

Εικ. 10. Ο άγιος Στυλιανός.

Εικ. 11. Γερμανιώτης εντός του ναού.