Το θεματικό βιβλίο |
Σκοπός της εκδόσεως του παρόντος έργου μου (έτος 1962) είναι να συμβάλω κι εγώ, όσο μπορώ, στη σπουδή και μελέτη των νεοελληνικών διαλέκτων.
Το χωριό Γέρμας, όπου γεννήθηκα, κείται 25 περίπου χιλιόμετρα ανατολικώς της Καστοριάς κι έχει περισσότερους από χίλιους κατοίκους. Όλοι οι κάτοικοί του είναι αυτόχθονες Έλληνες Μακεδόνες.
Υπήρξα ευτυχής, γιατί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είχα καθηγητή στη Γλωσσολογία επιστήμονα διακεκριμένο και σοφό, τον αείμνηστο Γεώργιο Χατζιδάκι, στον οποίο οφείλω και το διαφέρον μου για τη λαλουμένη νεοελληνική γλώσσα.
Μετά την αποφοίτησή μου από το Πανεπιστήμιο επρόσεξα τη λαλουμένη γλώσσα του Γέρμα, της γενέτειράς μου. Διέκρινα στο ιδίωμα αυτό ποικιλία και πλούτο γλωσσικών μεταβολών και φαινομένων. Σκέφθηκα κι εθεώρησα καλό να μη αφήσω να χαθεί ένας τέτοιος γλωσσικός και λαογραφικός θησαυρός, κι αμέσως πήρα την απόφαση να τον περισυλλέξω στοργικά.
Δεκάδες ετών ασχολήθηκα με την εργασία μου αυτήν, κατέβαλον κόπους και προσπάθειες μεγάλες, για να φέρω εις πέρας το σκοπό μου αυτόν. Γνώμονα στην εργασία μου είχα να υπηρετήσω πιστά την επιστήμη. Φρόντισα ν’ αποδώσω πιστά και φυσικά τους φθόγγους και τη σημασία των λέξεων, όπως και τη συντακτική διάρθρωση του Ιδιώματος.
Ο αείμνηστος Χρίστος Γεωργίου, γυμνασιάρχης, φιλόλογος και συγγραφέας. |
Όταν τελείωσα το έργο μου, χρήματα, να το δημοσιεύσω, δεν είχα. Γι’ αυτό παρεκάλεσα ν’ αναλάβει η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ή το Ίδρυμα Μελετών της Χερσονήσου του Αίμου τη δαπάνη της εκδόσεως του έργου μου. Διάβασε τα χειρόγραφα ο κ. Στίλπων Κυριακίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Εταιρείας, όπως και ο καθηγητής της Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Ανδριώτης, οι οποίοι και ενέκριναν την έκδοση του έργου.
Ο Γέρμας Καστοριάς, το αγαπημένο χωριό του Χρίστου Γεωργίου. |
Εκτός της επιστημονικής σημασίας, το έργο νομίζω πώς έχει κι εθνική τοιαύτη. Υπάρχουν δυστυχώς καλοθεληταί, πού αμφισβητούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας, κηρύττουν πως η χώρα αυτή είχε τελείως εκσλαβισθεί. Πλανώνται όμως πλάνη οικτρά. Μια επί πλέον απόδειξη, πού τούς διαψεύδει, είναι και το παρόν σύγγραμμα. Είναι γνωστό και βέβαιο, πως το ελληνικό στοιχείο στους χρόνους της δουλείας κυριαρχούσε, τόσο στις πόλεις, όσο και στην ύπαιθρο. Αυτό πρωτοστατούσε σε κάθε εθνικοθρησκευτική κίνηση κι εκδήλωση κι έδιδε τον τόνο και τον εθνικό χαρακτήρα στη χώρα.
Το έτερο σημαντικό βιβλίο του Χ. Γεωργίου. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου