Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Η πεθερά στη δεξαμενή. Λαϊκό ιστόρημα απ’ τον Γέρμα Καστοριάς

Παραδοσιακή φορεσιά γυναίκας
του Γέρμα (η καθημερινή).
Στα παλιά τα χρόνια ζούσε σε κάποιο χωριό ένας άντρας που ονομαζόταν Νικόλας. Ο άντρας αυτός κατοικούσε σε ένα μεγάλο σπίτι με τη γυναίκα του τη Μάρω και με τη μάνα του και με την πεθερά του. Ο Νικόλας αγαπούσε πολύ τη γυναίκα του και ικανοποιούσε πρόθυμα όλες τις επιθυμίες και απαιτήσεις της, λογικές και παράλογες.
Κάποιο βράδυ η Μάρω είπε στον άντρα της:
-Νικόλα, με αγαπάς πολύ;
- Σε αγαπώ πάρα πολύ, απάντησε ο Νικόλας.
- Εάν πράγματι με αγαπάς, θέλω να με το αποδείξεις, είπε η Μάρω. Να πας τώρα στο δωμάτιο που διαμένουν οι μάνες μας, να πάρεις τη δική σου μάνα και να την πετάξεις στη δεξαμενή (: στέρνα) που βρίσκεται δίπλα στο σπίτι μας και είναι γεμάτη νερό!
Ο Νικόλας σηκώθηκε και χωρίς αντίρρηση πήγε στο δωμάτιο που κοιμούνταν οι δύο συμπεθέρες, εκεί όμως, αντί ν’ αρπάξει την αγαπημένη μάνα του, άρπαξε τη μισητή πεθερά του και την πέταξε στη δεξαμενή, όπου αυτή πνίγηκε αμέσως. Ύστερα γύρισε στη γυναίκα του και την είπε, πως έκανε ό,τι τον είχε ζητήσει.
Η Μάρω μόλις το άκουσε αυτό άρχισε να χορεύει και να λέει το εξής τραγούδι: «Του Νικόλα η μάνα κολυμπάει, κολυμπάει, κολυμπάει...».
Παλαιό αγροτόσπιτο του Γέρμα
Όταν η Μάρω τελείωσε το χορό και το τραγούδι της άρχισε τότε να χορεύει ο Νικόλας και να λέει τραγουδιστά: «Άιντε να φέξει και να ιδούμε τίνος μάνα κολυμπάει, κολυμπάει, κολυμπάει…».
-Τι λόγια είναι αυτά που λες; Τον ρώτησε η Μάρω.
-Αύριο θα το καταλάβεις, απάντησε ο Νικόλας.
Την άλλη μέρα πρωί-πρωί η Μάρω πήγε στο δωμάτιο που διέμεναν οι δύο συμπεθέρες για να ιδεί τη μάνα της, αλλ’ όμως αντί γι’ αυτήν είδε ζωντανή την πεθερά της. Αμέσως υποψιάστηκε τι είχε συμβεί, έτρεξε αλαφιασμένη στη δεξαμενή, βρήκε εκεί πνιγμένη τη λατρεμένη της μητέρα και τότε άρχισε να σκούζει, να κλαίει και να οδύρεται…


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η καταγραφή του Ιστορήματος έγινε στον Γέρμα απ’ τον Γ.Τ.Α. την 30η Σεπτεμβρίου 2015.

Πικραγγουριά.

Παρωδία παραδοσιακού γάμου στον Γέρμα.
Λογκατσάρια έτους 1970 (;).

Συμπεθέρες ("σμιθιρές")
(Η φωτογραφία ελήφθη απ' το διαδίκτυο
)

Ο Γέρμας. Φωτογραφία 2/10/2015.

Παραδοσιακή φορεσιά
γυναίκας του Γέρμα
(η επίσημη).

Αργαλειός στο Λαογραφικό  Μουσείο του Γέρμα.


Δεξαμενή (: στέρνα).
Η φωτογραφία ελήφθη απ΄το διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου