Γερμανιώτης δίπλα σε αναμμένη κλουδαριά |
Το Πάσχα είναι, ως γνωστόν, η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή των Ορθόδοξων Ελλήνων. Είναι η "Εορτή των εορτών" και η "Πανήγυρις των πανηγύρεων", διότι κατ’ αυτό εορτάζεται και πανηγυρίζεται το μέγα θαύμα, η εκ νεκρών ένδοξη ανάσταση του Χριστού μας. Η εν λόγω λαμπρή γιορτή - η Πασχαλιά των κατοίκων του χωριού Γέρμα Καστοριάς - συνοδεύεται και από άλλες μικρότερές της γιορτές, όπως είναι οι Απόκριες και η Καθαρά Δευτέρα. Οι γιορτές αυτές είναι κατά βάση θρησκευτικές κι εορτάζονται στους ναούς μας σύμφωνα με το καθιερωμένο τελετουργικό. Παράλληλα όμως, πλαισιώνονται και από διάφορες λαογραφικές εκδηλώσεις - εθιμικά δρώμενα, που είναι ενδιαφέρουσες και γι’ αυτό και παρουσιάζονται εν συντομία ακολούθως
Ο Σάκης μπροστά σε ξύλα και "σμάρια" προοριζόμενα για την κλουδαριά του Γέρμα |
Η Κυριακή της Τυρινής είναι για τους Γερμανιώτες ημέρα χαράς και γλεντιού. Κατ’ αυτήν
λαμβάνουν χώρα τα εξής έθιμα:
1) Στήσιμο και κάψιμο κλουδαριάς (κλαδαριάς).
Το πρωί της Μεγάλης Αποκριάς τα παιδιά στήνουν στις γειτονιές τους μεγάλες κλουδαριές (σωρούς κλαδιών δέντρου). Στη μέση τοποθετούν όρθιο τον "ούρο" κι ολόγυρα στοιβάζουν "ντέγκια" από "τσάκνα" και "σμάρια" βελανιδιάς. Το βράδυ ανάβουν τις κλουδαριές, τραγουδώντας άσεμνους διονυσιακούς σκοπούς και χορεύοντας ολόγυρά τους βακχικούς χορούς.
Ο Γέρμας Καστοριάς, μερική του άποψη |
Το μεσημέρι της Κυριακής όλες οι χρυσοχέρες νοικοκυρές του Γέρμα ψήνουν σε ταβά (μεγάλο ταψί) και σε γάστρα το παραδοσιακό σαραϊλί, που έχουν παρασκευάσει την προηγούμενη ημέρα. Το εν λόγω σαραϊλί περιέχει ψίχα καρυδιών, κανέλα και μπόλικο σιρόπι. Την ίδια ημέρα βάφουν και αρκετά αυγά υποκόκκινα, χρησιμοποιώντας προς τούτο (για τη βαφή τους) φλούδες κρεμμυδιού. Τα υπόψη ανοιχτοκόκκινα αυγά παραπέμπουν τους Γερμανιώτες στα κόκκινα αυγά του Πάσχα και τους προαγγέλλουν έτσι την Ανάσταση του Κυρίου.
Β) ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
Φουρνουτάρες και φωλιές πουλιών.
Κλουδαριά καιόμενη |
Γερμανιώτικο σαραϊλί |
Γερμανιώτικες "φουρνουτάρες" (λαγάνες) |
Η τσιτσιδόνα (καρδερίνα) |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου