Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Η μεγάλη γκορτσιά (αχλαδιά) των αδελφών Νικολάου Τάσιου στον Γέρμα Καστοριάς

Η μεγάλη γκορτσιά  του κ. Νίκου Τάσιου
στην τοποθεσία Πλάκες του Γέρμα.
Πριν το έτος 1965 όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του Γέρμα ήταν αγρότες (:  γεωργοί και κτηνοτρόφοι) και ζούσαν από την Άνοιξη έως και το Φθινόπωρο, στην ύπαιθρο του χωριού τους, καλλιεργώντας τα μικρά χωράφια και βόσκοντας τα λίγα πρόβατά τους. Κατ’ αυτήν την υπαίθρια διαβίωση κι εργασία τους, οι εν λόγω αγρότες συγκόμιζαν κι έτρωγαν πολλά εποχιακά φρούτα, απ’ τα ποικίλα οπωροφόρα δέντρα που βρίσκονταν τότε σε όλες τις περιοχές του Γέρμα. Μεταξύ των δέντρων αυτών υπήρχαν και μερικά που ξεχώριζαν για το τρανό μέγεθος και την καταπληκτική καρποφορία τους. Ένα τέτοιο δέντρο ήταν και η πασίγνωστη αιωνόβια γκορτσιά των αείμνηστων αδελφών Γεωργίου και Αναστασίου Τάσιου, που παρουσιάζεται ακολούθως.
Η αναφερόμενη γκορτσιά της οικογένειας Ν. Τάσιου βρισκόταν και βρίσκεται ακόμα στην ειδυλλιακή τοποθεσία "Πλάκες". Το ύψος της ξεπερνάει τα 20 μέτρα (!), ενώ η μέγιστη περίμετρος του κορμού της είναι 3,5 μέτρα. Οι αναρίθμητοι καρποί της (τα γκόρτσα της) ωριμάζουν κατά τον μήνα Αύγουστο, είναι μικροί σε μέγεθος και σφαιρικοί, έχουν κίτρινο χρώμα κι ελκυστικό άρωμα και είναι πολύ νόστιμοι, ιδίως όταν γίνονται ‘’ζιούλες’’ (: όταν παραωριμάζουν).
Την παλαιά εποχή, πριν το προαναφερόμενο έτος 1965, όλα τα παιδιά του Γέρμα πήγαιναν κατά τον μήνα Αύγουστο να κολυμπήσουν στα ‘’βιρούδια’’ (: λιμνούλες στην κοίτη ποταμού) της τοποθεσίας «του Τζιούπ(η) ο μύλος». Κατά τη μετάβαση κι επιστροφή τους απ’ εκεί περνούσαν απαραιτήτως κι από την παρουσιαζόμενη γκορτσιά και γεύονταν τα πεντανόστιμα φρούτα της.

Ο γέρικος κορμός
της  εξεταζόμενης γκορτσιάς
Στις ημέρες μας η εν λόγω γκορτσιά είναι εντελώς ξεχασμένη. Οι σημερινοί νέοι αγνοούν ακόμη και την ύπαρξή της. Οι μόνοι που τη θυμούνται είναι οι ηλικιωμένοι φυσιολάτρες του χωριού, οι οποίοι την επισκέπτονται κατά την Άνοιξη μεν για να ιδούν και να θαυμάσουν τα άπειρα άνθη της και κατά τον μήνα Αύγουστο δε για να ξαναγευτούν τα μυρωδάτα γκόρτσα της και να θυμηθούν έτσι και ν’ αναπολήσουν τα όμορφα παιδικά τους χρόνια.
Ο αείμνηστος Τάσιος Τάσιου
επί πολλά έτη Πρόεδρος του Γέρμα.

Ο Γερμανιώτης φυσιολάτρης Γιώργος Τ. Αλεξίου
στη γκορτσιά του Τάσιου (21-2-2015).

Το Μουρικίσιο ποταμάκι
στην τοποθεσία Μότσιαλη.

Το γραφικό γεφύρι
στην τοποθεσία Βρύση του Γέρμα.

Το καφενείο του Χρυσόστομου Βραγγαλή
στην πλατεία του Γέρμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου