Κυριακή, 26 Απριλίου 2015

Λόγος αποχαιρετιστήριος του ιερέως π. Αθανασίου Στυλιάδη προς τους κατοίκους του Γέρμα. 23 Απριλίου 2015.


«Ως γενναίον εν Μάρτυσιν, αθλοφόρε Γεώργιε,
συνελθόντες σήμερον, ευφημούμεν σε΄
ότι τον δρόμον τετέλεκας, την πίστην τετήρηκας,
και εδέξω εκ Θεού, τον της νίκης σου στέφανον΄…»
(Στιχηρόν Προσόμοιον του Αγίου)

Ο ιερέας π. Αθανάσιος Στυλιάδης
αναγιγνώσκει τον Λόγον του.
Αγαπητοί μου αδελφοί, Χριστός Ανέστη!
Μέσα στην λαμπροφόρο περίοδο του Πάσχα που διανύουμε, συναχθήκαμε σήμερα για να τιμήσουμε τον άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο, τον πολιούχο και προστάτη μας. Δεν συνηθίζω να ομιλώ,αλλά θα μου επιτρέψετε να πω δυο λόγια στην αγάπη σας, ως πατέρας απευθυνόμενος προς τα παιδιά του.
Πριν από 28 χρόνια ο χειροτονήσας με κληρικό μητροπολίτης Καστορίας Γρηγόριος ο Γ΄, μου πρότεινε να με μεταθέσει από την Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λιθιάς και να με τοποθετήσει εφημέριο στην κενωθείσα Ενορία Αγίου Γεωργίου Γέρμα, μετά πολλής χαράς αποδέχθηκα την πρότασή του διότι παλαιόθεν σας γνώριζα και με γνωρίζατε.
Σας ευχαριστώ εκ μέσης καρδίας για την αποδοχή και την αγάπη σας. Παρόντες στο κάλεσμα της Εκκλησίας μας για την θεία Λειτουργία και τα μυστήριά της,συμπορευθήκαμε όλοι μαζί 28 χρόνια, ακολουθούντες πιστά την παράδοση της Εκκλησίας μας, ως πνευματικός πατέρας συνόδευσα τους γονείς σας στην τελευταία τους κατοικία, βάπτισα και στεφάνωσα τα παιδιά σας.
Αποχωρών εκ της ενεργού υπηρεσίας θέλω να ευχαριστήσω τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ για την αγάπη του, ο οποίος μου απένειμε τα εκκλησιαστικά οφφίκια του Οικονόμου-Πνευματικού και του Πρωτοπρεσβυτέρου. Ήλθε στο χωριό στις 7 Μαρτίου 2015, για να με τιμήσει και να μου εκφράσει τον έπαινο της Εκκλησίας. Πριν από έξι χρόνια μου πρότεινε να με μεταθέσει στην κενωθείσα Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κορησού, την ιδιαιτέρα μου πατρίδα, αλλά αυτή την φορά δεν δέχθηκα λόγω του πνευματικού μας συνδέσμου. Με ανεπαύσατε όλα αυτά τα χρόνια εδώ της διακονίας μου, άλλωστε δεν είχαμε τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας. Να ευχαριστήσω επίσης την σύζυγο και τα παιδιά μου, τους συνεργάτες και τις συνεργάτιδες στον αμπελώνα του Κυρίου.
Διανύων το 76ο έτος της ηλικίας μου και πριν με εγκαταλείψουν οι σωματικές και πνευματικές μου δυνάμεις, για την απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων μου, παραδίδω την θέση μου σε πολύ νεώτερο αλλά και έμπειρο εν Χριστώ αδελφό, να συνεχίσει την πνευματική διακονία της Εκκλησίας μας. Θα συνεχίσω να έρχομαι στο χωριό σε κάθε ευκαιρία που θα μου δίνεται, για να σας βλέπω και να με βλέπετε. Ο πνευματικός μας σύνδεσμος δεν σταματάει με το «Ἀπολυτήριον καί Συστατικόν Γράμμα» που έλαβα. Θα μου επιτρέψετε να θεωρώ το χωριό σας και δικό μου χωριό και όλους σας αδελφούς μου.
Απευθυνόμενος προς τον καθένα χωριστά και όλους μαζί σάς ευχαριστώ, σας αγαπώ και θα σας έχω όχι μόνο στην προσευχή μου αλλά όπως σας έχω μέχρι σήμερα και στην καρδιά μου και στην σκέψη μου. Η παρουσία σας σήμερα στην πανήγυρη του Αγίου μας, μου δίνει την ευκαιρία να σας ευχηθώ να έχετε την ευλογία και την Χάρη του Αναστάντος εκ Τάφου Κυρίου μας, διά πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και πάντων των Αγίων. Αμήν!

Ο Γέρμας Καστοριάς.

Γέρμας 23 Απριλίου 2015

π. Αθανάσιος Στυλιάδης.