Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Το θεραπευτικό δρώμενο «Ένα τσουβάλι σμπόρος», στον Γέρμα Καστοριάς

Σμπόρος = λόγος ομιλία

Κοριτσάκι μέσα σε τσουβάλι.
Στο χωριό Ο Γέρμας Καστοριάς, πριν από το έτος 1940, γινόταν περιπτωσιακά το παρακάτω περιγραφόμενο θεραπευτικό δρώμενο.
Όταν ένα νήπιο του χωριού "αργούσε να ομιλήσει", δηλαδή δεν αποκτούσε τη γλωσσική ικανότητα μέχρι την ηλικία των τριών - τεσσάρων ετών, το βάζανε μέσα σε ένα άδειο τσουβάλι, αφήνοντας βεβαίως έξω το κεφάλι του. Αμέσως μετά, κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς του, συνήθως ο θείος ή ο μεγαλύτερος αδερφός του, έπαιρνε στον ώμο του το τσουβάλι με το ανήλικο παιδί και το περιέφερε στους δρόμους του χωριού ή το άφηνε για λίγη ώρα σε κάποιο σταυροδρόμι του οικισμού. Οι συγχωριανοί του που έβλεπαν αυτήν την παράξενη μεταφορά καταλάβαιναν αμέσως τι συνέβαινε και υποβάλανε στον ιδιότυπο μεταφορέα το εξής καθιερωμένο περιστασιακό ερώτημα: “Τι έχεις – ή – τι κουβαλάς στον ώμο σου (π.χ. ) Νίκο;” Και αυτός αμέσως απαντούσε: “ένα τσουβάλι σμπόρο (=λόγο, ομιλία)…”
Μετά από αρκετή ώρα μεταφοράς του μικρού παιδιού στους δρόμους του χωριού το επέστρεφε στην οικογένειά του και αυτό, “ώ του θαύματος (!)”, άρχιζε αμέσως να ομιλεί (;).




Ο Γέρμας Καστοριάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου